Mensen vragen me altijd: “Joke wat doet gij nu eigenlijk allemaal in de praktijk?”
Ik vind dat een boeiende vraag, mijn antwoord is altijd “Joke zijn”.
Ben een gezondheidstherapeut, studeerde gezinswetenschappen aan de HUB, een postgraduaat seksuologie aan de UCLL Diepenbeek en voedingstherapie in Leuven. Ik volgde bijscholingen rouwverwerking, stressbeheersing, assertiviteit, omgaan met emoties, biomagnetisme enz. Alles samengevat en na zoveel jaren praktijk ben ik tot de conclusie gekomen dat “stresstherapeut” de lading het beste dekt. En dan in de ruimste zin van het woord…Pijnlijke spieren, hoofdpijnen, slecht slapen, schuldgevoelens, een gebroken hart, gemis en verlies, het gevecht met onszelf en de ander, kinderen opvoeden…en zelfs het dagelijkse leven…allen geeft het ons stress. Mijn taak is hierin jullie bij te staan en te helpen! Dit door zowel het lichaam te doorbloeden en tot rust te brengen alsook door gesprekken, oefeningen en zelfinzicht.
Het is erg belangrijk om even stil te staan bij wat stress nu eigenlijk is. Een synoniem is spanning, dit kan zowel positief als negatief zijn. Denk maar aan je verheugen op een feestje, of een verliefdheid maar ook angst, overbezorgdheid, schuldgevoelens, paniek, enz….
Eigenlijk is stress een levensreddend mechanisme. Stel je voor dat je de straat overloopt en er komt een auto aan die je niet gezien had. Je lichaam registreert onmiddellijk een dreiging in de hersenen. Je hart gaat sneller, pupillen vergroten, je bloeddruk gaat omhoog en je bijnieren gaan cortisol produceren. Deze combinatie zorgt ervoor dat je op dat moment erg alert bent en kan wegspringen. Zonder dit mechanisme kunnen we niet. De sympaticus is hier in werking gezet, noem het maar het gaspedaal. Als het gevaar geweken is komt de parasympaticus in werking, zeg maar de rem… en zowel de hormonen als het hele lichaam worden weer in evenwicht gesteld (homeostase).
Erg mooi systeem toch, het lichaam zal altijd naar homeostase streven. Dit in combinatie met ons zelfgenezend mechanisme maken van de mens een prachtig wezen.
Maar nu komt het grote probleem. We reageren op erg veel prikkels, ons lichaam verkeert vaak in stress. Onze spieren raken overbelast, organen doen pijn, slapen slecht …De bijnieren blijven hormonen aanmaken en het lichaam komt niet meer in rust. Hier is het punt dat stress gevaarlijk wordt. In het geval van chronische stress blijft het cortisolgehalte in het bloed hoog, hierdoor raakt het immuunsysteem uitgeput.
Mijn taak is samen met jullie dit probleem proberen te verminderen en hopelijk op te lossen.